Päivi Pohtii -blogi

11.11.2019

Päivi Pohtii: Utopiaa vai kauhua?

11.11.2019    

Olen syksyn aikana osallistunut tulevaisuus järjestöissä-webinaareihin. Se on ollut erityisen mielenkiintoista. En ole tullut ajatelleeksi, että ihan kaikki ympärillä tapahtuva vaikuttaa myös vaikkapa yhdistystoimintaan. On ollut mielenkiintoista tutustua trendeihin, megatrendeihin, heikkoihin signaaleihin ja skenaarioihin sekä tulevaisuuden ennakointiin.

Me täällä yhdistysmaailmassa näemme joskus kovin lyhyesti eteenpäin tai sitten näemme kovin kapeasta putkesta. Pohtimalla näitä tulevaisuuteen liittyviä asioita voimme parantaa valmiuksiamme muutoksiin.

Skenaarioiden eli tulevaisuuden näkymien kautta voimme varautua erilaisiin tulevaisuuksiin. Meidän pitää miettiä vähintään kahta erilaista skenaariota, jotta pystymme ennakoimaan asioita ja miettimään valmiiksi, kuinka suhtautua muutoksiin. Yleensä nämä kaksi skenaariota ovat ääripään kummastakin päästä eli kauhuskenaario ja unelmaskenaario.

Unelmassa ollaan utopistisessa maailmassa. Mietitään vaikka, että ilmastonmuutos on pysähtynyt, ennakkoluulot ovat hälvenneet ja köyhien määrä on vähentynyt. Kauhuskenaariossa taas ilmastonmuutos on kiihtynyt entisestään, ennakkoluulot ovat lisääntyneet ja eriarvoisuus ja köyhtyminen ovat syventyneet. Nämä kaksi maailmankuvaa ovat ihan erilaiset.