touko 022019
 

SYTY järjesti yhteistyössä Ykkösakselin Yhdistyslaturi-hankkeen ja Salon kaupungin kanssa palkka.fi-koulutuksen kaupungintalolla. Paikalla oli kivasti yhdistysväkeä. Enemmänkin olisi mahtunut ja kyllä oli tieto niin tärkeää, että useammillekin sen olisi suonut jaettavaksi. Siksi pohdin tällä palstalla asiaa vielä, jotta mahdollisimman moni tästä tiedosta pääsee osalliseksi.

Kyllä tuo palkka.fi-sivu auttaa kovasti yhdistyksiä, kun pitää maksaa niitä palkkoja ja kilometrikorvauksia. Ei tarvitse sitten erikseen tehdä tulorekisteri-ilmoitusta, kun se menee automaattisesti palkka.fi-sivun kautta.

Kulukorvauksille ei oikein olla myötämielisiä, joten niiden maksaminenkin on vähän niin ja näin. Jos yhdistyksessäsi on ollut se tapa, että esimerkiksi puheenjohtaja on saanut kulukorvauksen, olisi jatkossa helpompaa, että yhdistys maksaisi laskua vastaan kilometrikorvauksia. Jos puheenjohtajalle maksetaan jatkossa kulukorvausta, puheenjohtajan olisi fiksuinta kertoa oman veroilmoituksen yhteydessä kuluista, joita työ puheenjohtajana on aiheuttanut. Näin korvaus pysyisi jatkossakin verottomana.

3000 euroon asti voi saada matkakorvauksia verottomana oman auton käytöstä. Julkisilla kulkuvälineillä matkustamisen korvauksissa ei ole ylärajaa.  Toki palkkion eli työkorvauksen voi maksaa myös veronalaisena tulona.

Hommia on siis jatkossa kirjanpidollisesti ehkä vähän enemmän. Onhan tähänkin asti kaikki korvaukset pitänyt ilmoittaa verottajalle, mutta… Nyt on tulorekisterin myötä ilmoitusvelvollisuuden täyttämisen seuraaminen helpompaa.

Onko yhdistyksessäsi tapana palkita hallituksen jäsenet esimerkiksi yhteisellä ruokailulla tai teatterireissulla? Oletko tietoinen, että tämä tapa on veronalaista tuloa saajalleen? Mikäli yhdistys järjestää vaikka joulupäivällisen hallituksen jäsenille kiitokseksi vuoden aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä, on hallituksen jäsen saanut hyötyä tehtävästään ja päivällinen on veronalainen etu. Mutta, jos hallitus syö hyvin ravintolassa ja pitää samalla kokouksen, josta pidetään pöytäkirjaa, ei päivällinen ole veronalaista. Silloin se luetaan kokoustarjoiluksi. Kannattaa siis jatkossa pitää pöytäkirjaa kaikista hallituksen syömingeistä!

Sama juttu talkoiden kanssa! Muistathan jatkossa, että talkoolaisille ei voi tarjota ravintolaillallista talkoiden päätteeksi, mutta talkoissa voi tarjota ruokaa.

Sanoisin, että kimuranttia on… Tieto todella lisäsi tuskaa ja näihin säädöksiin kannattaa tutustua esimerkiksi verohallinnon sivuilla. Sieltä löytyy ohjeet joka tilanteeseen ja jos ei löydy, soittaa voi aina!

Tässä tallenne palkka.fi koulutuksesta:

 Kirjoita vastaus

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(pakollinen)

(pakollinen)