syys 162019
 

Syksyn tullen monissa yhdistyksissä mietitään puheenjohtajan valintaa. Onko se helppo valinta tehdä? Onko ehdokkaita vai pitääkö puoliväkisin puhua ihmiset ympäri toimimaan puheenjohtajana?

Yhdistyksissä on erilaisia sääntöjä. Toisissa yhdistyksissä puheenjohtajan valinta tehdään vuosikokouksessa alkuvuodesta ja toisissa valinta on edessä loppuvuodesta syyskokouksessa. Säännöissä on myös mainittu, kuinka pitkäksi aikaa puheenjohtaja valitaan. Useimmiten puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan, mutta se voidaan valita jopa neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Yhdistykseen on helpompi saada uusi puheenjohtaja, jos yhdistyksen toiminta on tuttua. Tällä tarkoitan sitä, että hallituksen jäsenenä toiminut henkilö tuntee jo yhdistyksen päätöksentekoa ja toimintaa, joten pääkkäriksi ryhtyminenkin on kivuttomampaa.

Jokaiselle yhdistykselle tekisi hyvää, että puheenjohtaja vaihtuu aika ajoin. Uusi puheenjohtaja tuo tullessaan uusia tuulia, uusia ajatuksia ja toimintatapoja. Tämä pitää yhdistyksen vireänä.

Jos puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan, voi jokainen miettiä, voisinko panostaa vuoden elämästäni yhdistyksen puheenjohtajuudelle? No, samanaikaisesti itse ajattelen, että vuosi puheenjohtajana on vielä opettelua, joten pidempään kannattaa jatkaa, jos ei ihan kamalalta tunnu.

Uuden puheenjohtajan kannattaa katsella ja kuunnella tarkoin ympärilleen, ettei muuta kaikkea yhdellä kertaa. Tästäkin syystä hallituspaikka ennen puheenjohtajuutta auttaa hahmottamaan, mitä minä puheenjohtajana haluaisin erityisesti muuttaa. Välttämättä muutoksen tarvetta ei ole, mutta jokainen puheenjohtaja on oma persoonansa ja hänen tapansa johtaa yhdistystä on persoonallinen.

Harkitse sinäkin tänä vuonna, lähdetkö ehdolle yhdistyksesi puheenjohtajaksi! Se on hyvä näköalapaikka yhdistystoimintaan ja sitä kautta voi haastaa itseään. Kehitä itseäsi puheenjohtajana, ole avoin uusille ajatuksille, älä päätä asioista kuuntelematta muita! Toivon kuulevani tämän syksyn aikana, että yhdistyksissä on suorastaan ruuhkaa puheenjohtajaehdokkaista! SYTYltä saa apua myös puheenjohtajan tehtävään, joten et ole yksin!

 Kirjoita vastaus

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(pakollinen)

(pakollinen)