maalis 052019
 

Salon Syty ry sekä Elokuvateatteri Lumo järjestävät jälleen Mennään Leffaan -päivän Sytyn jäsenyhdistysten jäsenille ja heidän ystävilleen.
Tällä kertaa menemme katsomaan Aino -elokuvaa. Elokuvassa saattaa vilahdella tuttuja kasvoja, sillä mukana on näyttelijöitä mm. Paimion ja Tarvasjoen kesäteattereista.

AINO on koskettava ja taidokkaasti kudottu suomalainen draamaelokuva, jonka yllättävät juonenkäänteet vievät katsojan mukanaan Ainon ja Laurin sydäntäkouraisevaan rakkaustarinaan. Elokuva kertoo Ainon ja Laurin sekä heille läheisten ihmisten elämästä toisen maailmansodan aikana. Perhe asuu maatilalla, pienessä suomalaisessa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Vaikeina aikoina yhteisön voima näkyy naapurin auttamisena, vaikka itselläkin on tiukkaa. Tarina kuvaa onnenhetkiä isän lomien aikana, kaipausta, kun toinen on kaukana ja naisten selviytymistä kotona, sekä miesten huumorinhöystämää yhteishenkeä sodan keskellä. Laurilla ja hänen lapsuudenystävällään Antilla on rintamalla huoli tutuista saman kylän pojista. Kotona arki ja lapset pitävät Ainon ajatukset pois ikävästä ja huolesta. Kirjeet viestittävät niin ilot kuin surut. Ainon elämään tulee käänne, kun posti tuo Laurin vihkisormuksen ja kukkaron.
Elokuva, perustuu isolta osin tositapahtumiin ja se on ohjaaja Mika Kiiskisen ensimmäinen pitkä elokuva.
Ainosta ei alun perin pitänyt tulla elokuvaa, vaan muutaman minuutin musiikkivideo. Innostuneiden ihmisten myötä projektin paisuessa näin kuitenkin pääsi käymään. Elokuva oli käsikirjoitettu ja kuvattu, tyhjästä valmiiksi, kahdeksassa viikossa, ilman rahoitusta. Amatöörikaluston käytön huomaa esim. äänenlaadussa, mutta suurinta osaa katsojista se ei haittaa, kun Kiiskisen intensiivinen kuvaustapa ja tarinan yllättävät juonenkäänteet imevät katsojan maagisesti mukaansa suuriin tunteisiin. Tapahtumia lisättiin käsikirjoitukseen koko kuvausten ajan sitä mukaa kuin rekvisiittaa saatiin, ja parin vuoden ajanjaksosta kertovat tarinat onkin liimattu taitavasti yhteen kodin ja rintaman väliä kulkeneiden kirjeiden kautta. Elokuvassa näyttelee noin 50 harrastajanäyttelijää. Upeat musiikit ovat saksalaisen Golja Brandin käsialaa. Aino on tehty talkoovoimin itsenäisen Suomen ja sodassa taistelleiden kunniaksi ja se on yllättänyt koskettavuudellaan niin tekijät kuin katsojat. Ainon on sanottu olevan taidokas, kaunis, erittäin koskettava ja todentuntuinen elokuva. Kiiskinen on saanut vangittua valkokankaalle jotain ainutlaatuista.

Laji: sota/rakkaus draama
Pituus: 2 h 6 min
Ikäraja: K12
Kieli: suomi
Tekstitys: ei
Ensi-ilta. 2.3.2019

Ohjaus: Mika Kiiskinen
Käsikirjoitus: Mika Kiiskinen ja Kirsi Helin
Pääosissa: Linda Johansson (Aino), Turo Entonen (Lauri), Pirkko Kolehmainen (anoppi), Ari Tähtinen (Antti), Elmeri Töyry ( Aimo), Salla Järvinen ( Saara), Merita Seppälä (Laura)
Elokuvamusiikit: Kolja Brand
Levittäjä: BVE (Bueno Vista Entertainment)

Liput ennakkoon Sytystä. Tervetuloa :)!