touko 232019
 

Joskus tuntuu, että vapaaehtoistyötä ei enää teekään vapaaehtoisesti. Silloin on opeteltava ajattelemaan itsekkäästi ja mietittävä, pystynkö antamaan yhdistykselle enää mitään, kun kaikki tuntuu pakkopullalta. Vapaaehtoistyössä meidän jokaisen on muistettava, että meillä on oikeus luopua siitä. Ei tarvitse jaksaa loputtomiin, väsyä saa. Vaikka meistä jokainen haluaa olla korvaamaton, tosiasia on, että me emme sitä ole. Joku toinen kyllä tulee tilalle, mutta hän ei tee vapaaehtoistyötä samalla tavalla kuin minä. Jokaisella on oma tapansa tehdä vapaaehtoistyötä ja hänellä on siihen oikeus. Erilaiset tavat tehdä vapaaehtoistyötä tuovat myös rikkautta!

Uudet vapaaehtoiset tuovat yhdistyksen toimintaan toisenlaista tekemistä, mutta se ei tarkoita, että laatu kärsisi. Uudenlainen toimintatapa voi tuoda myös vanhoille konkareille uusia ajatuksia omasta yhdistyksestä ja sen toiminnasta.

Nyt on mahdollisuus ilmoittautua mukaan SYTYn ja seurakunnan yhteistyössä järjestämään vapaaehtoistyön koulutukseen. Mitä yhdistys odottaa vapaaehtoiselta? Kuka voi tehdä vapaaehtoistyötä? Miten yhdistys löytää vapaaehtoisia? Minkälaisia vapaaehtoistöitä on tarjolla? Kuinka tehdään houkutteleva ilmoitus vapaaehtoistyöstä? Näitä ja monia muita vapaaehtoistyöhön liittyviä kysymyksiä pohditaan yhdessä elokuussa kahden illan mittaisella vapaaehtoistyön kurssilla. Samalla niin yhdistyksillä kuin vapaaehtoisilla on mahdollisuus tutustua ja käytännössä kokeilla erilaisia verkkopalveluja vapaaehtoistyön etsimiseen ja työn löytämiseen.

Ilmoittautumiset Päiville paivi@salonsyty.fi tai p. 044 765 3822 tai SYTYn kotisivujen ilmoittautumislinkin kautta osoitteessa:
http://www.salonsyty.fi/ilmoittaudu/ . Kurssille ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhatkin vapaaehtoiset sekä vapaaehtoistyöstä ylipäänsä kiinnostuneet.

touko 172019
 

Kohta on aika kirmata kesälaitumille, mutta ennen sitä on hyvä käydä yhdistyksen hallituksessa läpi vähintäänkin tämän vuoden syksyn tulevaa toimintaa. Hiukan myöhässä kyllä ollaan sen suhteen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tässä kohtaa olisi hyvä alkaa miettiä jo vuoden 2020 alkua siihen ensi vuoden kesään asti. Helpommalla pääsee, jos ja kun on suunniteltu viimeistään syyskauden alussa jo koko ensi vuosi. Aikainen lintu madon nappaa eli koskaan ei ole liian aikaista ryhtyä suunnittelemaan seuraavan vuoden toimintaa.

Vuosikello on hyväksi avuksi arjen yhdistystyössä, mutta se auttaa myös toiminnan suunnittelussa. Ensin kalenteriin merkitään vuosittain toistuvat tapahtumat ja sitten pohditaan, mitä muuta vuoden aikana voitaisiin tehdä. Tässä voidaan toteuttaa samalla ajatusta siitä, että vähemmän on enemmän. Kun ajoissa suunnitellaan, saadaan laadukkaita ja mahtavia tapahtumia aikaiseksi! <Laadukas toiminta takaa tyytyväiset jäsenet. Mitä aikaisemmin tuleva toiminta on tiedossa, sitä paremmin jäsenet lähtevät mukaan.

Toiminnan suunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että ”Aina on tehty näin” ei välttämättä toimi. Joskus vaan on aika luopua jostain. Se tekee kipeää, mutta tilalle voidaan saada jotain ihan uutta ja mullistavaa.

Uuden kokeilemisessa ei kannata tällä seudulla heittää kirvestä kaivoon ensimmäisen, eikä vielä toisenkaan kokeilun jälkeen. Vähintään kevät- tai syyskausi kannattaa kokeilla ja sitten pohtia uudelleen, kannattaako kyseistä toimintaa jatkaa.

Jäsenistön voi ottaa mukaan toiminnan suunnitteluun, jolloin myös jäsenillä on vaikuttamisen mahdollisuus. Plagiointikaan ei tässä tapauksessa johda oikeuteen.

Toiminnallista kesää, syksyä ja ensi vuotta!

touko 022019
 

SYTY järjesti yhteistyössä Ykkösakselin Yhdistyslaturi-hankkeen ja Salon kaupungin kanssa palkka.fi-koulutuksen kaupungintalolla. Paikalla oli kivasti yhdistysväkeä. Enemmänkin olisi mahtunut ja kyllä oli tieto niin tärkeää, että useammillekin sen olisi suonut jaettavaksi. Siksi pohdin tällä palstalla asiaa vielä, jotta mahdollisimman moni tästä tiedosta pääsee osalliseksi.

Kyllä tuo palkka.fi-sivu auttaa kovasti yhdistyksiä, kun pitää maksaa niitä palkkoja ja kilometrikorvauksia. Ei tarvitse sitten erikseen tehdä tulorekisteri-ilmoitusta, kun se menee automaattisesti palkka.fi-sivun kautta.

Kulukorvauksille ei oikein olla myötämielisiä, joten niiden maksaminenkin on vähän niin ja näin. Jos yhdistyksessäsi on ollut se tapa, että esimerkiksi puheenjohtaja on saanut kulukorvauksen, olisi jatkossa helpompaa, että yhdistys maksaisi laskua vastaan kilometrikorvauksia. Jos puheenjohtajalle maksetaan jatkossa kulukorvausta, puheenjohtajan olisi fiksuinta kertoa oman veroilmoituksen yhteydessä kuluista, joita työ puheenjohtajana on aiheuttanut. Näin korvaus pysyisi jatkossakin verottomana.

3000 euroon asti voi saada matkakorvauksia verottomana oman auton käytöstä. Julkisilla kulkuvälineillä matkustamisen korvauksissa ei ole ylärajaa.  Toki palkkion eli työkorvauksen voi maksaa myös veronalaisena tulona.

Hommia on siis jatkossa kirjanpidollisesti ehkä vähän enemmän. Onhan tähänkin asti kaikki korvaukset pitänyt ilmoittaa verottajalle, mutta… Nyt on tulorekisterin myötä ilmoitusvelvollisuuden täyttämisen seuraaminen helpompaa.

Onko yhdistyksessäsi tapana palkita hallituksen jäsenet esimerkiksi yhteisellä ruokailulla tai teatterireissulla? Oletko tietoinen, että tämä tapa on veronalaista tuloa saajalleen? Mikäli yhdistys järjestää vaikka joulupäivällisen hallituksen jäsenille kiitokseksi vuoden aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä, on hallituksen jäsen saanut hyötyä tehtävästään ja päivällinen on veronalainen etu. Mutta, jos hallitus syö hyvin ravintolassa ja pitää samalla kokouksen, josta pidetään pöytäkirjaa, ei päivällinen ole veronalaista. Silloin se luetaan kokoustarjoiluksi. Kannattaa siis jatkossa pitää pöytäkirjaa kaikista hallituksen syömingeistä!

Sama juttu talkoiden kanssa! Muistathan jatkossa, että talkoolaisille ei voi tarjota ravintolaillallista talkoiden päätteeksi, mutta talkoissa voi tarjota ruokaa.

Sanoisin, että kimuranttia on… Tieto todella lisäsi tuskaa ja näihin säädöksiin kannattaa tutustua esimerkiksi verohallinnon sivuilla. Sieltä löytyy ohjeet joka tilanteeseen ja jos ei löydy, soittaa voi aina!

Tässä tallenne palkka.fi koulutuksesta: