kesä 142019
 

Yhteistyön merkitys niin isoille kuin varsinkin pienille yhdistyksille on valtava. Miksi me yhdistyskentällä edelleen olemme kateellisia toisille? Miksi emme tee enemmän yhteistyötä? Meidän tulisi nähdä yhteistyön edut, ei aina miettiä mutkia matkaan.

Järjestöt ja yhdistykset tekevät yhteistyötä jonkin verran ja synergiaedut ovat selkeästi havaittavissa. Kun voimat yhdistetään, saadaan enemmän aikaiseksi kunkin pienemmällä henkilökohtaisella panoksella. Yhteistyössä on voimaa ja meidän tulisi opetella hyödyntämään sitä.

Soteuudistus kumminkin on tulossa taas uudenkin hallitusohjelman mukaan! Viime hallituskaudella tehty soteuudistuksen valmistelutyö ei ole mennyt hukkaan. Varsinais-Suomessa tehtiin hurjan hyvää järjestöyhteistyötä sote- ja makuu-uudistusten  parissa. Onneksi tämä työ jatkuu, vaikka sote- ja maku-uudistuksen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Täällä SYTYssä olemme nyt ottaneet ison askeleen ja tehneet historiaa. Te kaikki pääsette siitä aikanaan nauttimaan, mutta valoitan tässä jo vähän tulevaa!

Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistus, Hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työryhmän alatyöryhmä, järjestötyöryhmä (oikea nimihirviö) laati sosiaali- ja terveysjärjestöjen hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan kuvauksen. Hieno selonteko, joka nyt tulisi yhdistyskentällä ottaa käyttöön!

SYTYllä tehtiin selontekoon perustuen pieniä videopätkiä paikallisten toimijoiden kanssa, jotta nämä termit saataisiin tästä selonteosta arkikäyttöön. Jatkossa toivottavasti puhumme kaikki samoista asioista samoilla nimillä ja löydämme myös sitä kautta erilaisia yhteistyön muotoja ja  tapoja.

Yhteistyöhön ei ketään voida pakottaa, siksi hedelmällisin yhteistyö syntyy hyvistä henkilökohtaisista suhteista. Näiden avulla voidaan luoda erilaisia yhteistyökuvioita myös yhdistysmaailmassa. Verkostoitukaa, hyvät yhdistysihmiset!

touko 232019
 

Joskus tuntuu, että vapaaehtoistyötä ei enää teekään vapaaehtoisesti. Silloin on opeteltava ajattelemaan itsekkäästi ja mietittävä, pystynkö antamaan yhdistykselle enää mitään, kun kaikki tuntuu pakkopullalta. Vapaaehtoistyössä meidän jokaisen on muistettava, että meillä on oikeus luopua siitä. Ei tarvitse jaksaa loputtomiin, väsyä saa. Vaikka meistä jokainen haluaa olla korvaamaton, tosiasia on, että me emme sitä ole. Joku toinen kyllä tulee tilalle, mutta hän ei tee vapaaehtoistyötä samalla tavalla kuin minä. Jokaisella on oma tapansa tehdä vapaaehtoistyötä ja hänellä on siihen oikeus. Erilaiset tavat tehdä vapaaehtoistyötä tuovat myös rikkautta!

Uudet vapaaehtoiset tuovat yhdistyksen toimintaan toisenlaista tekemistä, mutta se ei tarkoita, että laatu kärsisi. Uudenlainen toimintatapa voi tuoda myös vanhoille konkareille uusia ajatuksia omasta yhdistyksestä ja sen toiminnasta.

Nyt on mahdollisuus ilmoittautua mukaan SYTYn ja seurakunnan yhteistyössä järjestämään vapaaehtoistyön koulutukseen. Mitä yhdistys odottaa vapaaehtoiselta? Kuka voi tehdä vapaaehtoistyötä? Miten yhdistys löytää vapaaehtoisia? Minkälaisia vapaaehtoistöitä on tarjolla? Kuinka tehdään houkutteleva ilmoitus vapaaehtoistyöstä? Näitä ja monia muita vapaaehtoistyöhön liittyviä kysymyksiä pohditaan yhdessä elokuussa kahden illan mittaisella vapaaehtoistyön kurssilla. Samalla niin yhdistyksillä kuin vapaaehtoisilla on mahdollisuus tutustua ja käytännössä kokeilla erilaisia verkkopalveluja vapaaehtoistyön etsimiseen ja työn löytämiseen.

Ilmoittautumiset Päiville paivi@salonsyty.fi tai p. 044 765 3822 tai SYTYn kotisivujen ilmoittautumislinkin kautta osoitteessa:
http://www.salonsyty.fi/ilmoittaudu/ . Kurssille ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhatkin vapaaehtoiset sekä vapaaehtoistyöstä ylipäänsä kiinnostuneet.

touko 172019
 

Kohta on aika kirmata kesälaitumille, mutta ennen sitä on hyvä käydä yhdistyksen hallituksessa läpi vähintäänkin tämän vuoden syksyn tulevaa toimintaa. Hiukan myöhässä kyllä ollaan sen suhteen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tässä kohtaa olisi hyvä alkaa miettiä jo vuoden 2020 alkua siihen ensi vuoden kesään asti. Helpommalla pääsee, jos ja kun on suunniteltu viimeistään syyskauden alussa jo koko ensi vuosi. Aikainen lintu madon nappaa eli koskaan ei ole liian aikaista ryhtyä suunnittelemaan seuraavan vuoden toimintaa.

Vuosikello on hyväksi avuksi arjen yhdistystyössä, mutta se auttaa myös toiminnan suunnittelussa. Ensin kalenteriin merkitään vuosittain toistuvat tapahtumat ja sitten pohditaan, mitä muuta vuoden aikana voitaisiin tehdä. Tässä voidaan toteuttaa samalla ajatusta siitä, että vähemmän on enemmän. Kun ajoissa suunnitellaan, saadaan laadukkaita ja mahtavia tapahtumia aikaiseksi! <Laadukas toiminta takaa tyytyväiset jäsenet. Mitä aikaisemmin tuleva toiminta on tiedossa, sitä paremmin jäsenet lähtevät mukaan.

Toiminnan suunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että ”Aina on tehty näin” ei välttämättä toimi. Joskus vaan on aika luopua jostain. Se tekee kipeää, mutta tilalle voidaan saada jotain ihan uutta ja mullistavaa.

Uuden kokeilemisessa ei kannata tällä seudulla heittää kirvestä kaivoon ensimmäisen, eikä vielä toisenkaan kokeilun jälkeen. Vähintään kevät- tai syyskausi kannattaa kokeilla ja sitten pohtia uudelleen, kannattaako kyseistä toimintaa jatkaa.

Jäsenistön voi ottaa mukaan toiminnan suunnitteluun, jolloin myös jäsenillä on vaikuttamisen mahdollisuus. Plagiointikaan ei tässä tapauksessa johda oikeuteen.

Toiminnallista kesää, syksyä ja ensi vuotta!